Uluslararası Hukukta Lahey Sözleşmeleri

Uluslararası Hukukta Lahey Sözleşmeleri, evlat edinme, gayrimenkul yönetimi, nafaka, uluslararası aile hukuku, boşanma,

Tecrübeli ve ciddi şekilde çalışan herhangi bir uluslararası hukuk firması, Lahey Sözleşmelerine dair bilgi sahibi olmalıdır. Yüz yılı aşkın bir süredir devam eden işbirliğinden doğan ve gelişen bu çok önemli çok taraflı anlaşmalar, hala uluslararası yönetime yardımcı olan birçok kanunun tanımlanmasına yardımcı olmuştur. Bununla birlikte, her biri uluslararası hukukun benzersiz yönlerine odaklanan bir değil, yaklaşık 40 farklı Lahey Sözleşmesi olduğunu öğrenmek şaşırtıcı olabilir. Burada, Uluslararası Hukukta Lahey Sözleşmeleri ve bıraktığı derin etkileri vurgulayacağız ve özellikle bir Boyer uzmanlığı olan uluslararası aile hukukuna odaklanacağız.

Lahey Konferansı nedir?

İlk Lahey Konferansı 1893’te Hollanda’nın Lahey kentinde yapıldı. Resmi olarak “Uluslararası Özel Hukuk Üzerine Lahey Konferansı” veya HCCH olarak bilinen bu küresel hükümetlerarası organizasyon, bugün ABD ve Avrupa Birliği dahil olmak üzere 84 devleti bir araya getiriyor. Organizasyon, her ülkenin iyileştirilmesi için özel uluslararası hukuk kurallarını aşamalı olarak birleştirmeye çalışmaya devam ediyor.

‘Lahey Konferansı’ ile ‘Lahey Sözleşmesi’ Arasındaki Farklar

Lahey Konferansı’nın amacı, forum alışverişi ve hükmetme sahtekarlığı gibi uluslararası hukukta hakim sorunları sınırlandırmak için üye ülkeler / diğer ülkeler arasında adli işbirliği kurmaktır. Daha genel olarak, Konferans, yabancı kararların tanınmasını sağlayarak farklı üye ülkelerin hukuk sistemlerinin yargı egemenliğine saygı göstermeyi amaçlayan anlaşmaları veya “Sözleşmeleri” taslak hale getirir, müzakere eder ve onaylar.

Farklı Lahey Sözleşmeleri, davacıların mahremiyetinin farklı yönlerine değinmektedir ancak tüm davacılar, bir üye devletten diğerine kanun önünde eşit değildir. Aslında, Sözleşmelerin tamamı örgütü oluşturan üye devletlerin tamamı tarafından onaylanmamaktadır. Bazı Sözleşmeler üyeler tarafından imzalanır ancak daha sonra onaylanmaz; maalesef bu da yasayı onaylamayan bölgelerde uygulanamaz hale getirir. Bununla birlikte, onaylanmasa bile, Sözleşmeler, mahkemeler tarafından olayların değerlendirilmesi üzerinde belirli bir etkinin korunmasına hala yardımcı olmaktadır. Öte yandan, evrensel olarak kabul edilen noktalarla ilgili oldukları için evrensel uygulama alanı olan birçok Lahey Sözleşmesi vardır.

Aile Hukukuna İlişkin Lahey Sözleşmeleri

En çok bilinen Lahey Sözleşmeleri, en çok üye devlet tarafından onaylanan Sözleşmelerdir. Uluslararası özel hukukun yaygın bir konusu olan aile hukukunda, özellikle hukuk ortamının şekillenmesine yardımcı olan birkaç önemli Sözleşme vardır:

Çocukların Uluslararası Kaçırılması Sözleşmesi

Çocukları uluslararası olarak zararlı bir şekilde yerinden edilmekten koruma ve ailelerine geri dönmelerine yardımcı olmayı amaçlar. 25 Ekim 1980’de onaylandı.

Çocukların Uluslararası Evlat Edinilmesine İlişkin Sözleşme

Yetkili makamların yetkileri, uygulanabilir hukuk ve uluslararası evlat edinme konularındaki kararların tanınması ile ilgilidir. 15 Kasım 1965 tarihli Lahey Sözleşmesiyle onaylandı.

Uluslararası Gayrimenkul Yönetimi Sözleşmesi

Ölüme ilişkin hükümlerin şekline ilişkin kanun ihtilaflarını ele alır. 5 Ekim 1961 tarihli Lahey Konvansiyonu ve 2 Ekim 1973 tarihli Lahey Konvansiyonu ile onaylanmıştır.

Çocuklara Yönelik Nafaka Yükümlülüklerine Uygulanacak Hukuka Dair Sözleşme

Yetişkinlerin bakım yükümlülüklerine uygulanabilecek ortak yasalar oluşturmayı amaçlar. 24 Ekim 1956, 15 Nisan 1958 ve 2 Ekim 1973 tarihli Lahey Sözleşmeleri tarafından onaylanmıştır.

Boşanmaların Tanınmasına İlişkin Sözleşme

Farklı üye ülkelerdeki vatandaşların boşanmalarının ve yasal olarak ayrılmalarının tanınmasını kolaylaştırmayı amaçlar. 1 Haziran 1970 tarihli Lahey Konvansiyonu ile onaylandı.

Evlilik Mülkiyeti Rejimlerine Uygulanacak Hukuk Sözleşmesi

14 Mart 1978 tarihli Lahey Sözleşmesiyle onaylandı.

Bu Lahey Sözleşmelerinden birinin sizin kendine özgü özel durumunuza uygulanabilir olup olmadığını belirlemek için, olayın nerede gerçekleştiğini, bu yerin bir HCCH üye devleti olup olmadığını, ilgilendiğiniz konunun üye devletin onayladığı bir şey olup olmadığını ve son olarak Sözleşme dahilinde uygulanabilir bir uluslararası hukuk kuralı olup olmadığını göz önünde bulundurmalısınız. Kolay geliyor değil mi?

Uluslararası Aile Hukuku Sorunlarını Yönlendirme

Zor uluslararası hukuk problemlerini kendiniz çözmeye çalışmak yerine, Yönetici Avukat Francis M. Boyer liderliğindeki deneyimli uluslararası hukuk uzmanlarından oluşan ekibimizi arayın. Bay Boyer, şu anda ABD’nin tamamında Uluslararası Hukuk Kurulu Sertifikasyonuna sahip birkaç avukattan biridir. Kendini işine adamış ekibimiz, davanızla ilgili tüm gerçekleri inceler ve ileriye dönük tüm seçeneklerinizi anlamanıza yardımcı olur. Hemen şimdi bize ulaşın.

Share This:

Call Now